Súgó

Ignáci Szikrák - szerzetesség

Csak az hiheti magáról, hogy méltó a szerzetes névre, aki nemcsak a világtól, hanem önmagától is teljesen szabad. - Január 14.

Azok a szerzetesek, akik szabályzatuk megsértése árán próbálják szolgálni Istent, letörik a fát annak érdekében, hogy leszedjék a gyümölcsöt. - Február 18.

Egy egészséges közösségnek meg kell őriznie önmagát, és vigyáznia kell a jóllétére azáltal, hogy még idejében kimetszi a romlott tagjait, mielőtt romlottságuk elérné az ép részeket is. - Február 24.

Ha jeleket kell kérni Istentől, önmagában több és világosabb jelet kívánna, hogy pusztán a Tízparancs útján maradjunk, mint hogy az evangéliumi tanácsokat kövessük.* - Február 26.

Ha a világ összes pénze az enyém lenne, akkor sem segíteném egy fillérrel sem azt, aki saját hibájából lett méltatlan a szerzetességre. - Március 9.

Akiket szilárd lelkük és férfias erényük miatt erősnek ismerünk, annyival szigorúbban kell büntetnünk a kisebb hibák miatt is, amennyivel jobban szeretjük őket. - Április 14.

Nem kisebb csoda szomorúnak látni azt a szerzetest, aki semmi mást nem keres, csak Istent, mint vidámnak látni azt, aki minden mást keres, csak Istent nem. - Április 26.

Három kétségtelen jele van egy jól rendezett szerzetesi háznak: a klauzúra, a külső tisztaság és a hallgatás pontos megtartása. - Május 6.

Aki szerzetbe akar lépni, tudja meg, hogy nem lesz ott maradandó és nyugodt lakhelye, ha nem lépi át a küszöböt mindkét lábával, azaz akaratával és értelmével. - Május 17.

A jó szerzetes sajátossága, hogy Isten és nem a fejedelem szolgálatára buzdítja az embereket. Így mutatja meg, hogy a legjobban cselekedett, amikor ilyen Urat választott. - Július 1.

Semmi sem teszi a világ szemében megvetendőbbekké a szerzeteseket, mintha különböző pártokra szakadva megoszlanak egymás között. - Július 5.

A mások által elkövetett hiba – ami emberi dolog – tükör legyen számodra, melyben azt kell meglátnod, hogy milyen rútságot kell magadból eltávolítanod. - Augusztus 7.

Kiválasztott titeket az Isten, nehogy hitvány és mulandó dolgok hálózzák be lelketeket és többfelé szétszórva el ne foglalják szíveteket. - Október 10.

A testről levált tag sem mozgást, sem érzést, sem semmiféle életet nem kap onnan.* - Október 15.

A szerzetesnek jobban kell félnie a szegénység félelmétől, mint magától a szegénységtől. - November 24.

A szerzetesközösségek fennmaradása szinte teljesen az eredeti szellem megőrzésétől függ. - December 3.

Súgó

Vissza

Loyolai Szent Ignác válogatott gondolatai az év minden napjára.

Háromszáz éves mű

Loyolai Szent Ignácnak, a jezsuita rend alapítójának, jellegzetes, frappáns tömörséggel megfogalmazott mondásainak gyűjteménye először 1705-ben jelent meg Hevenesi Gábor magyar jezsuita összeállításában. Az évszázadok során egyre újabb kiadásokat ért meg szinte változatlan formában. Különböző korok jezsuitái minden bizonnyal úgy érezték, hogy a gyűjtemény hűségesen adja vissza Ignácot.

Ha meg akarod venni

A könyvet „Ignáci szikrák” címmel 2009-ben Kecskeméten adta ki a Korda Kiadó

kordakonyv.hu

Másutt is az interneten

Facebookon

Emailben

RSS-ben

Twitteren

A honlap titkai

Minden napnak van külön elérhetősége így az év valamennyi szikrját elérheted. Például: /05/28

Egy-egy hónap összes szikráját is lekérheted. Például: /05

Egy témához kapcsolódó minden mondás szintén elérhető. Például: /tema/választás

A témákat pedig kilistázhatod: /temak

Választhatsz véletlen szikrát is a /veletlen oldalon.

Speciális formátumokban is le lehet kérni az adatokat.
Képként is meglehet nézni valamennyi szikrát (akár a véletlenekt is) így: /05/28/kep
Egész nyers szöveget kapsz, ha az url végére teszed, hogy „txt”. Például: /05/28/txt.
Vagy json formátumban a „json” kiegészítővel. Például: /tema/választás/json

Jezsuiták