Súgó

Ignáci Szikrák - beszéd

Néhány esetben jobb hallgatni, mint beszélni: nincs ott szükség ékesszólásra, ahol az igazság önmagáért beszél. - Január 30.

Soha ne tégy, se ne mondj semmit, míg előbb meg nem gondoltad, tetszik-e az Istennek, használ-e neked, épülésére válik-e embertársadnak. - Február 9.

Még ha Isten dicsősége szempontjából teljesen egyforma volna is, csupán hogy Krisztust hívebben kövessük, inkább kellene választanunk ővele a szegénységet, megvetést és a tudatlanság látszatát, mint a gazdagságot, tiszteletet és a tudományosság hírét.* - Február 16.

Az legyen az alapelved, hogy a beszélgetés kezdetét nyugodtan átengeded másoknak, akik földi bölcsességgel rendelkeznek, de a kimenetelét megtartod magadnak, hogy bármilyen is a beszélgetés anyaga, bearanyozhasd azt.* - Március 10.

Szűkszavúnak kell lennünk a beszédben, és türelmesnek a hallgatásban mindenkivel, különösen az alárendeltekkel szemben. Figyelmesen kell hallgatnunk, míg feltárják lelkük összes érzését. - Április 3.

Amikor azért mennek hozzád emberek, hogy az idejüket múlassák, a halálról, ítéletről és hasonló kemény dolgokról beszélj nekik, melyek az ilyenek fülében - még ha különben közönyösek is - rettenetesen csengenek; így használsz nekik és magadnak is: mert vagy megjavulnak, vagy a jövőben nem rabolják el idődet. - Április 8.

Egyetlen emberrel, még a legelvetemültebbel sem lehet Isten dolgairól beszélni anélkül, hogy ebből igen nagy haszon ne származnék. - Június 19.

Keveset beszélj, sokat hallgass. - Június 25.

Amilyen hasznos egy buzgó embernek a kívülállókkal folytatott beszélgetése, ha a társalgás jó, épp oly káros, ha léha. - Június 29.

Világiakkal jobb reggel beszélni az örök üdvösségre vonatkozó dolgokról, délután pedig a világi ügyekről. - Augusztus 23.

Valóban ritka az olyan ember, aki minden gyengeségét jól ismerné, hacsak Isten különösen fel nem tárja azokat neki. - Augusztus 19.

Azokkal, akik bele vannak bonyolódva saját ügyeikbe, nem hasznos mindjárt kezdetben lelki dolgokról beszélni, mert ez olyan lenne, mint csalétek nélkül kivetni a horgot. - Augusztus 31.

Ha a szeretetben haladni akarsz, beszélj a szeretetről, mert amint a szél a tüzet, úgy élesztik a jámbor beszélgetések a szeretetet. - Szeptember 18.

A beszéd adománya nagyon kívánatos a felebarátainkkal intézendő ügyek megoldásához.* - November 17.

Hallgatni könnyebb, mint beszélni. - December 15.

Súgó

Vissza

Loyolai Szent Ignác válogatott gondolatai az év minden napjára.

Háromszáz éves mű

Loyolai Szent Ignácnak, a jezsuita rend alapítójának, jellegzetes, frappáns tömörséggel megfogalmazott mondásainak gyűjteménye először 1705-ben jelent meg Hevenesi Gábor magyar jezsuita összeállításában. Az évszázadok során egyre újabb kiadásokat ért meg szinte változatlan formában. Különböző korok jezsuitái minden bizonnyal úgy érezték, hogy a gyűjtemény hűségesen adja vissza Ignácot.

Ha meg akarod venni

A könyvet „Ignáci szikrák” címmel 2009-ben Kecskeméten adta ki a Korda Kiadó

kordakonyv.hu

Másutt is az interneten

Facebookon

Emailben

RSS-ben

Twitteren

A honlap titkai

Minden napnak van külön elérhetősége így az év valamennyi szikrját elérheted. Például: /03/10

Egy-egy hónap összes szikráját is lekérheted. Például: /03

Egy témához kapcsolódó minden mondás szintén elérhető. Például: /tema/választás

A témákat pedig kilistázhatod: /temak

Választhatsz véletlen szikrát is a /veletlen oldalon.

Speciális formátumokban is le lehet kérni az adatokat.
Képként is meglehet nézni valamennyi szikrát (akár a véletlenekt is) így: /03/10/kep
Egész nyers szöveget kapsz, ha az url végére teszed, hogy „txt”. Például: /03/10/txt.
Vagy json formátumban a „json” kiegészítővel. Például: /tema/választás/json

Jezsuiták