http://szikrak.jezsuita.hu/image.php?d=03/06 Ignáci szikrák: emberszeretet
Súgó

Ignáci szikrák: emberszeretet

Az a szeretet és kedvesség, amely nem párosul igazsággal, nem szeretet és kedvesség, hanem csalárdság és hiúság. - Január 12.

Nemcsak Istenre kell tekintettel lennünk, hanem az emberekre is az Ő kedvéért. - Január 20.

Ha olyasmit kérnek tőled, amit károsnak gondolsz, járj el úgy, hogy a kérést visszautasítod, de a kérelmezőt barátodként megőrzöd. - Január 31.

Aki biztonságban szeretne élni és működni az emberek között, arra ügyeljen, hogy mindenkivel méltányos legyen, s ne legyen senkinek a lekötelezettje. - Február 28.

Senki se hívja magát Krisztus barátjának, hacsak nem szereti gyengéden a lelkeket, akiket Ő vére ontásával váltott meg. - Április 06.

Szeresd a legelvetemültebbeket is; szeresd bennük a maradék hitet Krisztusban, s ha ez nincs meg bennük, szeresd az erényeket, melynek híjával vannak; szeresd a szent képmást, melyet viselnek; szeresd Krisztus vérét, mely hited szerint megváltotta őket. - Április 21.

Nemcsak egymást kell állandóan kedvelnetek és szeretnetek, hanem ezt a szeretetet másokkal is meg kell osztanotok. - Június 03.

Azoknak, akik a lelkek üdvösségén munkálkodnak, úgy kell fáradozniuk, hogy ne csak Istennek, de az Ő kedvéért az embereknek is kedvesek legyenek; az Isten osztotta jutalomért való buzgalmukat pedig felebarátaik haladása érdekében tartsák kordában. - Július 14.

Úgy viszonyulj a gonosz emberhez, ahogyan egy szerető anya, akit gyötör a beteg gyermeke iránt érzett szánalom, és nem kisebb szolgálatkészséggel és gyengédséggel dédelgeti őt, mint az egészségeset és erőset. - Július 15.

Semmi sem nehéz annak, aki valamire elszánt; főképp azok a dolgok nem, melyeket szeretetből kell tenni. - Szeptember 19.

Már csupán annak szándékával is sokat teszel, hogy felvállalod a lelkekért való fáradozást. - Október 03.

Amennyire csak tudtok, vigyázzatok arra, hogy jóindulattal tekintsetek egymásra, hogy így egymást szeressétek.* - December 19.

Súgó

Vissza

Loyolai Szent Ignác válogatott gondolatai az év minden napjára.

Háromszáz éves mű

Loyolai Szent Ignácnak, a jezsuita rend alapítójának, jellegzetes, frappáns tömörséggel megfogalmazott mondásainak gyűjteménye először 1705-ben jelent meg Hevenesi Gábor magyar jezsuita összeállításában. Az évszázadok során egyre újabb kiadásokat ért meg szinte változatlan formában. Különböző korok jezsuitái minden bizonnyal úgy érezték, hogy a gyűjtemény hűségesen adja vissza Ignácot.

Ha meg akarod venni

A könyvet „Ignáci szikrák” címmel 2009-ben Kecskeméten adta ki a Korda Kiadó

kordakonyv.hu

Másutt is az interneten

Facebookon

Emailben

RSS-ben

Twitteren

A honlap titkai

Valamennyi szikrát megkeresheted a http://szikrak.jezsuita.hu/HH/NN formátummal. Például: http://szikrak.jezsuita.hu/11/26

Egy-egy hónap összes szikráját is lekérheted. Például: http://szikrak.jezsuita.hu/11

Egy témához kapcsolódó minden mondás szintén elérhető. Például: http://szikrak.jezsuita.hu/tema/választás

Választhatsz véletlen szikrát is a http://szikrak.jezsuita.hu/veletlen oldalon.

Egész nyers szöveget kapsz, ha az url végére teszed, hogy „txt”. Például: http://szikrak.jezsuita.hu/11/26/txt

Jezsuiták